
Tarihçemiz
Bursa İli’nin 70 km batısında bulunan Karacabey Ovası’ndaki en eski çiftliklerden biri olan Camandıra Çiftliği, Karacabey İlçesi'ne bağlı Küçükkarağaç ve Hotanlı köyleri sınırları içinde yer almaktadır.
Camandra Çiftliği bir buçuk asırdan fazla bir zaman önce o tarihte Osmanlı İmparatorluğu'nun, bugün ise K. Makedonya Cumhuriyeti’nin sınırları içerisinde bulunan Üsküp Vilâyeti'nde mûkim Arnavut kökenli Vreskala Ailesi'nin bir ferdi olan Abdülcelil Ağa tarafından Osmanlı Devleti'nden ihale ile satın alınmıştır.
Elimizdeki bilgilere göre çiftlik arazisi daha eski tarihlerde yerleşim yeri iken arazinin büyük kısmının bataklık olmasından kaynaklanan sıtma hastalığı nedeniyle terk edilmiştir. Uzun süre âtıl kalan arazi Osmanlı Devleti tarafından ıslah edilmesi maksadıyla satışa çıkarılmıştır.
Büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiricisi olan Abdülcelil Ağa Makedonya'dan getirdiği hayvanların kışı geçirmeleri için ilk olarak bugün çiftlik evlerinin bulunduğu araziyi ihaleyle satın almıştır.
Abdülcelil Ağa daha sonra çevredeki arazileri ve Poyrazbahçe Çiftliği'ni de satın alarak çiftliğini büyütmüşse de Poyrazbahçe Çiftliği 1929 senesinde istimlâk yoluyla günümüzde bir TİGEM işletmesi olan Karacabey Hârası'na geçmiştir.
Arazinin tam merkezinde inşa edilmiş olan ilk çiftlik binası bir yangın neticesinde yıkılınca, Abdülcelil Ağa’nın torunları Mustafa Bey(Üstünkal) ve Kerim Bey(Erkal)tarafından 1895 yılında halen üç katlı olarak ayakta bulunan bina yaptırılmıştır.
Çiftlik arazisinin tam ortasına konumlandırılmış olan ve Kule olarak bilinen bina Arnavutluk'tan gelen ustalar tarafından Neoklasik tarzda, dört katlı olarak inşa edilmiştir.
Kule günümüzde Mustafa Bey’in kızı Rüveyde Çağan’ın torunları tarafından işletilen Camandıra Çiftliği arazisi içinde kalmıştır.
Çiftlik arazisinin diğer kısımları ise Balto Çiftliği, Ersin Üstünkal Çiftliği, Hilmibey Çiftliği, Rahmi Üstün Çiftliği ve Taşdan Çiftliği olarak ailenin altıncı ve yedinci nesilleri tarafından işletilmektedir.